Bas Heijne over de staat van NL (boek + video)

Soms zijn er van die DWDD momenten die je moet hebben gezien. Hier twee op een rij in één video, Bas Heijne en Nico Dijkshoorn


Bas Heijne over Staat van Nederland

Hoe Nederlands moet Nederland zijn? Hoe en waar kun je je ‘thuis’ voelen? Hoeveel voorgrond heb je nodig wil achtergrond geen rol meer spelen? Kun je een Turkse nationalist en Nederlander tegelijk zijn? Wie is ‘het volk’ nu eigenlijk? En wat ‘de elite’? En: wat doen we met Zwarte Piet? In de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart 2017 werpt

Bas Heijne nieuw licht op de vragen die ons land keer op keer in beroering brengen. Met Nederland gaat het goed, wordt de burger steeds geruststellend meegedeeld – kijk maar naar de cijfers. Tegelijk spreekt de koning over toenemende onrust en onbehagen. De breuklijnen in de samenleving lijken steeds dieper te worden.
In een scherp en persoonlijk pamflet legt de schrijver en gevierde columnist Bas Heijne zijn vinger op dat Hollandse onbehagen. En, belangrijker, pleit hij voor een Nederland dat een snel veranderende wereld weer met open vizier tegemoet durft te treden.

Bas Heijne (1960) is schrijver en columnist voor NRC Handelsblad. Zijn essaybundel De wijde wereld (2001) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Voor zijn gebundelde columns onder de titel Hollandse toestanden (2005) kreeg hij de Henriette Roland Holstprijs en zijn essay over het leven en werk van Louis Couperus, Angst en schoonheid, werd in 2015 onderscheiden met de J. Greshoffprijs. In 2008 presenteerde hij het programma Zomergasten en afgelopen jaar maakte hij voor VPRO/Human de programmareeks De Volmaakte Mens.