• Dirk de Wachter – Gewoon doen

  'Instagram, dat is één.. grote erectie, aldus Dirk de Wachter die pleit voor meer normaal doen en het leven neemt zoals het komt.
 • Identiteit – Paul Verhaeghe

  Elke samenleving creëert haar eigen aandoeningen, stelt de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe. Hoe maken we onszelf en de samenleving weer gezond? Verhaeghe gaat op zoek naar een antwoord.
 • Dirk de Wachter – Brainwash Talks

  Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd. Dat zegt psychiater Dirk de Wachter in zijn Brainwash Talk. Het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn. En dat terwijl juist tegenslag ons zoveel kan brengen.
 • Carel ter linde over troost en presentie

  Volgens ter Linden zijn de bijbelverhalen vooral te zien als levensverhalen, als metaforische vertellingen (beeldspraak) en Jezus wordt niet gezien als de biologische zoon van God. Over god spreekt hij als geest die ons inspireert tot het doen van liefde, trouw en rechtvaardigheid: 'God kent zichzelf niet, zoals ook de liefde zichzelf niet kent. Het is de mens die het moet doen'.
 • Suïcide – Man in de knoop

  Nederlandse mannen plegen twee keer vaker zelfmoord dan vrouwen. Hoe komt dat? Frans Bromet praat met vrouwen die hun partner verloren.  
 • 113 Jan Mokkenstorm over zijn werk en leven

  Jacobine Geel in gesprek Jan Mokkenstorm, psychiater en drijvende kracht achter 113 Zelfmoordpreventie. Zijn missie: het aantal zelfdodingen naar nul te krijgen.In deze aflevering spreekt Jan Mokkenstorm (1962-2019) vrij over zowel zijn werk, de ggz alsook over zichzelf en zijn naderend levenseinde. Zijn eerlijkheid en onverminderde kracht ...
 • Jan Geurtz over Sogyal Rinpoche

  Reflectie op de reactie van Jan Geurtz01:24 over het volgen van het eigen pad van Jan GeurtzIn mei 2010 was er een driedaagse retraite in Amsterdam met Sogyal Rinpoche. Het was mijn (Robert Koops) eerste 'live' kennismaking met de 'spirituele' wereld. Het viel me direct op dat Rigpa-studenten zich strikt onderdanig gedroegen. ...
 • Erwin Mortier – Omtrent liefde en dood (met audio)

  Omtrent liefde en dood. Een afscheid van Erwin Mortier verschenen, een indrukwekkend boek waarin Mortier terugkijkt op zijn vriendschap met Jef Geeraerts en diens vrouw Eleonore. Al schrijvend volgt Mortier deze dierbare vrienden naar de uiterste randen waar de dood zich bevindt. Net op tijd maakt hij zich los, om hen tegelijk op papier weer te laten verschijnen: onder zijn pen komen ze terug als krachtige personages.
 • Stephan Bouwman – openhartig over depressie

  Dj Stephan Bouwman heeft (voorjaar 2018) in zijn programma bij QMusic openhartig bekend dat hij worstelt met een depressie. "Het gaat gewoon niet goed met me. Het gaat gewoon klote", zei hij geëmotioneerd in de uitzending.
 • Nabijheid tot het einde

  In Nabijheid tot het Einde (IKON) zien we een afdeling palliatieve zorg in België (Marc Desmet). We zien wat presentie, respect en humaniteit kan doen. Een oase van rust en liefdevolle zorg. Maar ook stof tot denken als een verzoek tot euthanasie gedragen lijkt door de overtuiging tot last te zijn.