Dood op verzoek

]Documentaire 25 jaar IDFA. Openingsfilm. Eén van de meest spraakmakende documentaires van de afgelopen 25 jaar: Dood op verzoek. De documentaire wordt achteraf gezien als één van de belangrijkste aanjagers van het euthanasiedebat in binnen- en buitenland.

In de documentaire volgt Maarten Nederhorst de in Amsterdam wonende Cees van Wendel de Joode die de dodelijke spierziekte ALS heeft. Eind 1993 constateert zijn huisarts dat het einde onafwendbaar is. Van Wendel de Joode maakt daarop kenbaar dat hij euthanasie wil. In de documentaire registreert Nederhorst het hele proces van de euthanasie: van de gesprekken van de huisarts met Van Wendel de Joode tot en met de avond waarop hij de gevraagde injecties toedient.

De documentaire legt een grote nadruk op de rol van de huisarts. Die doet meer dan alleen het verzoek van zijn patiënt inwilligen; juist de intensieve begeleiding van Cees en zijn vrouw gedurende het hele proces eist zijn volledige aandacht. Daarmee is Dood op verzoek een ontroerende documentaire over de verbondenheid tussen mensen in moeilijke omstandigheden. Deze documentaire is voor het eerst uitgezonden op 20 oktober 1994.