In maart 2017 is Omtrent liefde en dood. Een afscheid van Erwin Mortier verschenen, een indrukwekkend boek waarin Mortier terugkijkt op zijn vriendschap met Jef Geeraerts en diens vrouw Eleonore. Al schrijvend volgt Mortier deze dierbare vrienden naar de uiterste randen waar de dood zich bevindt. Net op tijd maakt hij zich los, om hen tegelijk op papier weer te laten verschijnen: onder zijn pen komen ze terug als krachtige personages.
Omtrent liefde en dood. Een afscheid. kent een mooie ontvangst:
‘Weinig auteurs weten de dood zo te laten glanzen als Mortier. Tot het zodanig schittert, weerkaatst en pijn doet aan de ogen. Omtrent Liefde en Dood is een intens werk.’ – De Morgen
‘Een lange meanderende mijmering, over de dood, over verdriet en rouw, maar vooral over de liefde die soms verstikkend, soms bevrijdend kan zijn, maar voor iedereen uniek is.’ – De Standaard
Recensie Ingrid Hoogervorst in de Nieuwsshow van 4 maart 2017 ‘De dood moet zichtbaar worden, gezien en verhaalbaar. De dood is van iedereen.’ Dit schrijft Erwin Mortier aan de recent overleden schrijver Jef Geeraerts en diens vrouw Eleonore. In tien brieven spreekt hij tot ze. In mijmerende zinnen vertelt hij over hun sterven en over de betekenis van dit verlies. ‘Rouw komt neer op herschikken… leven is dood geworden, en de dood moet op een imaginair vlak weer leven worden.’ Dat is wat er gebeurt: al schrijvend verschijnen zijn vrienden op papier, onder zijn pen worden ze dierbaar als personages uit een zachtaardige roman. Tegelijk toont Erwin Mortier zichzelf in zijn overlevering aan zijn verdriet, en durft hij kwetsbaar te zijn. Hij omhelst de dood alsof het zelf een personage is, het maakt Omtrent Liefde en Dood tot een buitengewoon literair document.
De openingszinnen:
Als we de doden niet uit de kamers van onze ziel verdrijven, blijven ze hangen. We moeten ze verbannen om ze te kunnen verwelkomen in onze herinneringen als wat ze geworden zijn, aflijvingen, dierbaar die bestaan hebben maar er voorgoed niet meer zijn. Die tijdelijke ballingschap is noodzakelijk om hun wederkomst te garanderen.